Så planerar du ditt kursinnehåll - undvik vanliga fallgropar

Att arbeta med lärande i olika former är bland det mest givande som finns. Men hur kommer man igång med kursskapandet på ett strukturerat sätt

Att arbeta med lärande i olika former är bland det mest givande som finns. Men hur kommer man igång med kursskapandet på ett strukturerat sätt?


Ett vanligt angreppssätt bland nybörjare är att man inleder med att helt enkelt lista det man vet om ämnet. Kursen byggs sedan med utgångspunkt från den lista man skapat.

Att börja på detta sätt känns både naturlig och enkelt för de allra flesta. Samtidigt är vi av åsikten att du snarare ska börja från andra hållet. Pröva istället att utgå från vad du vill att dina kursdeltagare ska få med sig från kursen. Dina kursdeltagare behöver inte veta allt som du vet. Dom behöver bara få lära sig tillräckligt mycket för att du ska uppfylla deras förväntningar på kursen och vad du lovat i samband med införsäljningen.

Börja istället med slutet. Bygg sedan bakåt till början. Ett grepp som använts hos vissa PR-byråer är exempelvis att fundera på vilken rubrik man vill ska synas på Dagens Nyheters förstasida i samband med att en kampanj lanseras. Det är naturligtvis ingen rubrik som någonsin ser dagens ljus, men det skapar en målbild och ett fokus för det fortsatta arbetet. Försök att ta dig an ditt kursskapande utifrån samma princip. Fundera på reaktionerna på din kurs snarare än den exakta kapitelindelningen. Det finns gott om tid att ordna med det senare.

För dig med småbarn hemma så finns fantastisk inspiration redan på plats i form av den ständigt återkommande frågan: varför då? Hitta ett svar på det först. Varför ska man läsa din kurs, vad levererar du för värde? När du vet svaret så vet du också Vad som krävs för att nå dit.

I vår kurs Surdegsbröd för nybörjare så kommer vi kanske fram till att din student behöver lära sig:


  • Att sätta en surdegsgrund
  • Hur man knådar surdegsbröd
  • Hur man vet när surdegsbrödet jäst klart
  • Recept på olika surdegsbröd
  • Hur man tar nästa steg efter kursen


Kom ihåg att ditt mål inte är att lära studenterna allt du vet. Ditt mål måste vara att lära ut allt dina studenten behöver för att nå ett visst resultat. Visst vore det lockande att ta med ytterligare kapitel om surdegsbrödets historia, jästens funktion, gluten, autolys och mycket mer. Men är det relevant för studenterna i sammanhanget?

När du nu svarat på frågorna Varför och Vad så är det dags att bestämma sig för Hur du ska lära ut ditt kursmaterial. Text, bild, ljud eller film? Kanske en kombination?

Att arbeta med film är populärt och det finns många skäl till det. Dels så uppskattar studenter överlag att titta på film snarare än att behöva läsa sig till material. Dessutom uppfattas film som mer värdefullt och mer genomarbetat av studenten, dessutom finns större möjligheter för dig att kombinera ljud och bild för att enklare förklara vissa delar av innehållet.


Innebär det då att man bara ska arbeta med film?

Inte nödvändigtvis! I vårt exempel ovan så är det naturligtvis enklare att förstå hur man ska knåda brödet om man får se det på film, men ett recept vill man kanske kunna skriva ut eller ha uppe på iPaden i köket. Fundera på dina olika kapitel och vad som gör sig bäst i olika format.

I det här läget är det dags att börja fundera på kursens struktur, alltså det där som många nybörjare gjorde i början av arbetet. Tänk igenom vilka lektioner som bör ingå i respektive kapitel och vilket format som lämpar sig bäst för innehållet.

Nu är du redo att börja skapa ditt innehåll!


Vill du ta del av handfasta tips kring verktyg och utrustning som kan användas för att skapa material? Ta gärna en titt på ett av våra andra blogginlägg: De bästa verktygen för att skapa kurser på nätet

Stor som liten, hos oss är du i gott sällskap.

Testa gratis i 30 dagar. Inget kreditkort krävs för att skapa ett testkonto.

Kom igång med Add Wisdom

Det är gratis dom 30 första dagarna. Inga hard feelings om du inte vill fortsätta sen, vi lovar. Skapa ett testkonto eller boka en digital presentation, oavsett är du snabbt igång. Inget kreditkort krävs.

Kostnadsfri presentation

Ett helt föruttsättningslöst möte där vi tillsammans går igenom plattformen och dess funktioner.

Kostnadsfri presentation

Ett helt föruttsättningslöst möte där vi tillsammans går igenom plattformen och dess funktioner.