Skapa kursmaterial i fyra format

Enkelt, snabbt och bra - allt anpassat för dina behov. Här har vi samlat några tips på hur du kan arbeta med kursmaterial i olika former.

Vad är väl en kurs utan sitt innehåll? Här har vi samlat råd för hur du kan arbeta med några av de vanligaste formaten i Add Wisdom: video, ljud, text och bildspel. Bildspel är unika för Add Wisdom men alla övriga tips kan du ha nytta av både i och utanför vår egen lärplattform. Lycka till med kursskapandet!

Video

De två vanligaste typerna av video är skärminspelningar och inspelat material där någon pratar framför kameran.

Skapa en skärminspelning

En skärminspelning är precis vad det låter som, en film som visar din skärm och oftast med intalat ljud. Om du vill så kan du även lägga till grafik i olika former, exempelvis en introsekvens.

En skärminspelning består ofta av en inspelad presentation, exempelvis där du klickar igenom bild för bild och pratar om innehållet. Alternativt en inspelad film där du visar hur dina kursdeltagare ska göra något, du kanske vill visa hur en ny medarbetare ska tidrapportera i ert affärssystem eller liknande.

Det finns fler verktyg för att du enkelt ska kunna skapa skärminspelningar av olika slag. Länkar till olika verktyg finns i ett av våra andra inlägg: De bästa verktygen för att skapa kurser på nätet

Börja gärna med det enklast och billigaste alternativet, när du lärt dig grunderna så kommer du snabbt att känna vad mer du behöver.

Prata i kameran

Att prata framför kameran kan kännas lite ovant i början, men det är ett effektivt sätt att förklara koncept där du inte behöver något visuellt i bild. Att våga visa sig själv på bild är också ett superbra sätt för dina kursdeltagare att lära känna dig som kursskapare lite bättre och hjälper till att bygga upp förtroendet för din kunskap. Inte att underskatta!

Inspelningen kan du göra med verktygen vi länkat till här ovan, men du kan även spela in filmen med din telefon. Se bara till att ljuset är bra! Även en riktig budget-produktion ser många gånger bättre ut bara du tänkt på ljuset. Något så enkelt som en vanlig bordslampa kan göra stor skillnad. Testa att flytta runt lampan för att se hur det påverkar bilden. Tänk också på vad som händer i bakgrunden, kanske behöver du flytta om lite i rummet för en bättre tittarupplevelse. Testa och se vad som funkar för dig!

Ljud

Att spela in ljud är ett enkelt sätt att snabbt skapa material. Samtidigt är det en ganska oförlåtande form på så vis att dina studenter bara kommer fokusera på din röst. Därför är det viktigt att du har en bra mikrofon. Din inbyggda mikrofon i datorn är med största sannolikhet inte tillräckligt bra, köp hellre en bra mikrofon - det kommer du ha nytta av i många sammanhang framöver. Några tips på bra mikrofoner finns i vårt blogginlägg De bästa verktygen för att skapa kurser på nätet men marknaden är stor och nya produkter kommer hela tiden. Om du inspirerats av någon annan kurs som du gillar, kolla gärna upp vad dom använder sig av för produkter.

Precis som med video så finns det några praktiska saker du bör tänka på när du spelar in ljud. Ljud har lätt för att studsa i ett kalt rum, därför bör du spela in ditt material i ett rum med ordentliga gardiner, mjuka mattor och mjuka möbler. Raka och hårda material gör lätt att ljudet studsar runt i rummet på ett otrevligt sätt.

Det finns mängder av olika program för att spela in ljud. Audacity är ett bra alternativ som används av många, det är dessutom helt gratis att ladda ner och använda. Adobe Audition är ett annat alternativ som passar den som har ett större behov av att kunna redigera och arbeta med materialet på ett lite mer avancerat sätt.

Text

Att skriva text är det enklaste sättet att skapa material för din kurs. Skriv ditt material och lägg in det i plattformen. Enkelt. Du behöver inga extra verktyg eller kunskaper för att komma igång.

Även om du inte ser dig själv som en bra skribent så kan du ändå skapa bra material. Hitta en ton som passar dig och din målgrupp, en akademisk framtoning i en kurs om hudvård är i regel inte rätt. Ett tips är att fundera på vad du vill förmedla och vilka utmaningar du vill lösa med varje text. Skriv sedan texten ungefär som om du talar med en vän som frågat om din hjälp.

Skrivkramp? Väger du varje ord med guldvåg? Pröva att spela in dig själv när du pratar kring ämnet och skriv sedan av vad du sagt. Därefter kan du redigera och tajta till innehållet på ett mycket enklare sätt.

Bildspel

I Add Wisdom kan du skapa bildspel som fungerar som en brygga mellan ljud och bild. Lägg till en eller flera bilder tillsammans med en ljudfil. På så vis skapas ett bildspel som upplevs som en film av kursdeltagaren. Du styr själv när övergången ska ske mellan de olika bilderna i förhållande till ljudet. Skulle du i framtiden vilja byta ut eller lägga till bilder så sker det med några enkla klick. Sammantaget, ett bra sätt för dig att snabbt skapa material som känns genomarbetat.


Stor som liten, hos oss är du i gott sällskap.

Testa gratis i 30 dagar. Inget kreditkort krävs för att skapa ett testkonto.

Kom igång med Add Wisdom

Det är gratis dom 30 första dagarna. Inga hard feelings om du inte vill fortsätta sen, vi lovar. Skapa ett testkonto eller boka en digital presentation, oavsett är du snabbt igång. Inget kreditkort krävs.

Kostnadsfri presentation

Ett helt föruttsättningslöst möte där vi tillsammans går igenom plattformen och dess funktioner.

Kostnadsfri presentation

Ett helt föruttsättningslöst möte där vi tillsammans går igenom plattformen och dess funktioner.